marți, 11 decembrie 2012

Hong Kong, I


Hong Kong Island


Hong Kongul este un oras fabulos. Viu, plin de culoare, de mirosuri atipice pentru nasul de european, usor intepatoare dar perfect incadrate in peisaj, ametitor si addictive.
Nu este un oras caruia sa-i aloci o singura zi, dar daca nu ai incotro, mai bine un layover decat nimic.  In cazul nostru nu a fost o vacanta planificata. Stiam ca vrem din nou Asia si am gasit biletele de avion la pret bun. Ne-am decis sa plecam fara sa stim prea multe despre oras si dupa 10 zile nu mai vroiam sa ne intoarcem.

Cel mai simplu si putin costisitor mod de a ajunge din aeroport in oras este cu Airport Express (un fel de tren/metrou rapid). Calatoria costa 13 euro si dureaza 20 de minute. Cand iesi la suprafata aerul cald si umed iti patrunde agresiv in nari si pentru cateva secunde ai senzatia ca vei avea o reala problema in a respira. Am spus pentru cateva secunde, pentru ca o data acomodat cu senzatia, ajungi la concluzia ca este muuult mai bine decat in canicula din Bucuresti. Vizual, te izbeste ideea de altfel. Un altfel care ajunge sa-ti fie atat de familiar, incat ai senzatia ca ai fost acolo, in marea de oameni, de skyscrapers, de zgomot si de mirosuri, dintotdeauna.


Pentru un foodie, Hong Kongul este paradisul pe pamant. Mancarea este pur si simplu extraordinara, un melanj de retete adunate din toate colturile Asiei, pe care le gasesti efectiv la tot pasul.


Pentru hong kongolezi mancatul in oras face obligatoriu parte din viata de zi cu zi. Apartamentele sunt mult prea mici ca sa-ti permiti vizite acasa si nici ei nu prea se omoara cu gatitul atata vreme cat gasesti tea house-uri si restaurante la tot pasul. Preturile variaza in functie de unde vrei sa mananci, dar cele mai bune locuri raman cele care mustesc de localnici. Sau strazile ticsite de vanzatori cu food-cart urile lor, mereu gata sa te scape de foame. Incercati crispy duck sau crispy goose.

Un alt snack popular este porcul glazurat.


De stat, noi am stat in Central, pe insula. Hotelurile sunt destul de scumpe si camerele mici, dar foarte high tech. Partea buna este ca beneficiezi de un view de toata frumusetea catre port sau daca stai pe la etajul 40 si, catre tot orasul. Daca totusi vrei spatiu, stai la Marriott sau Hilton si platesti cateva sute de euro pe noapte, insa trust me, nu merita.
Ca mijloc de transport cel mai bun este metroul si vine la fiecare minut. Extrem de civilizat si de rapid, oamenii nu miros cand stau cu mana atarnata de bara in dreptul tau, nu isi dau coate ca sa intre in vagon si in nici un caz nu iti fura din buzunare. In Hong Kong ai senzatia ca mai exista un oras underground, asta pentru ca exista statii si iesiri pentru absolut orice locsor sau obiectiv turistic, este plin de cafenele, restaurante si magazine, de poti sa-ti petreci jumatate de zi linistit plimbandu-te in aer conditionat pe la metrou. Iar daca nu vrei sa dai piept cu caldura, poti pur si simplu sa alegi scara rulanta care te duce direct intr-unul din zecile de mall-uri.
Ca modalitate de plata, in loc sa pierdeti bani cumparand cartele de fiecare data cand calatoriti, luati-va un Octopus Card. Costa 150 HK$ (15 euro), din care 100 sunt credit pentru calatorii, iar 50 garantie pentru returnarea cardului. Cand se termina creditul, il incarcati cu ce suma doriti. Vi-l puteti atasa la ceas, geanta, portofel sau orice altceva ca sa pontati mai usor si sunteti taxati in functie de distanta pe care o parcurgeti. Calatoria de o statie inseamna cativa centi. Octopus cardul poate fi folosit in orice mijloc de transport, inclusiv feribot sau taxi si puteti plati cu el si cumparaturile. Iar la plecare din Hong Kong il returnati si primiti cei 50 HK$ inapoi.

Daca vrei sa va plimbati pe la suprafata si sa admirati cladirile, uitati-va dupa pasajele supraterane. Trecerile de pietoni sunt aproape inexistente, de unde si mai putine traffic jamuri, dar pasajele sunt peste tot, astfel ca poti parcuge cartiere intregi fara sa atingi pamantul. Pasajul dintre cele doua cladiri din poza este ce va spuneam.


La fel ca la metrou, exista intrari in toate cladirile si reastaurantele posibile, plus locuri special amenajate pentru fumatori. Plus ca vezi si orasul.


By the way, in Hong Kong nu se fumeaza oriunde, dar intalnesti la tot pasul scrumiere special amenajate. Daca totusi iti arde plamanul si risti, pregateste-te sa scoti din buzunar 5.000 HK$, adica fix 500 de euro.

Plimbarea prin Central ar trebui sa inceapa cu o iesire de la metrou in Piata Centrala, centrul business al orasului. Aici sunt sediile principalelor banci si firme, cum ar fi HSBC, o frumoasa cladire construita respectand cu strictete principiile feng shui, niste sckyscrapers rasariti alaturi de foste cladiri coloniale la fel de frumoase si acum, hotelurile cu camere mari:)), plus o superba vedere catre port. In poza de jos este primaria.


La cativa pasi se afla si IFC Centre, adica centrul financiar international, in care gasiti imensul mall IFC. De aici va puteti bucura seara de o priveliste superba (si gratuita) asupra portului si a Kowloonului.


In spatele HSBC, pe deal in sus, gasiti pitita o veche cladire. Este sediul fostei misiuni franceze, unde isi are sediul in prezent Curtea de Apel. Destul de aproape sunt si alte cladiri din patrimoniul colonial, ca Resedinta Guvernatorului sau Catedrala Anglicana St. John, cu arhitectura gotica.


Plimbarea poate continua spre Victoria Peak, cu un tramvai vechi de tip funicular, construit in 1888. Este primul mijloc de transport pe baza de curent electric de pe vremea ocupatiei britanicilor. Calatoria pana sus dureaza cam 10 minute, iar tramvaiele sosesc la fiecare 15 minute. Tramvaiul se ia din statia Murray House, aflata pe Garden Road. Plimbarea merita facuta pentru ca se urca intr-un unghi de inclinare care aproape te aduce la orizontala, iar privelistea asupra orasului este foarte, foarte frumoasa.

Cam asta e traseul.


Cand ajungeti sus va recomand sa nu platiti bilet pentru platforma lor de observare de 360 de grade, pentru ca alaturi, in Peak Galleria (un mall) este gratis. Aceleasi puncte de observare, acelasi view, fara sa dai nici un ban. Noi ne-am furat-o, pentru ca nu am stiut:)) Si un motiv in plus pentru care nu merita sa dai banii este ca in Hong Kong sunt putine zile fara smogul specific, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa nu vedeti tot orasul, plus Macao, plus insulele indepartate, ci doar zgarie norii din Central.
Daca sunteti fani Madame Tussauds, il gasiti tot aici in varf. A si nu ratati suvenirurile, pentru ca in oras nu gasiti magazine cu asa ceva.
Cand terminati cu vizitele nu va intoarceti tot cu tramvaiul. La coborare este imbulzeala, plus ca daca luati autobuzul din dreptul Peak Galleria o sa aveti parte de un drum extrem de serpuit prin cartierul cel mai scump de vile din oras (si din cate am inteles, din lume). Stiu, o sa va stea in gat, dar privelistea merita.

Pentru distractia de seara, coborati in Central si mergeti in Lan Kwai Fong si SoHo.


Cu cat te apropii de ele, urcand pe strada abrupta, incepi sa simti mirosul de good asian food venind de la zecile de carciumi inghesuite aici, corporatisti cu diplomat si nodul de la cravata slabit savurandu-si berea, britanici, asiatici, australieni la aceeasi masa dezbatand aprins cine stie ce si ciocnindu-si sticlele chiar si in picioare in fata terasei daca nu au prins un loc. Care-i problema? Bere sa fie, ca dupa urmeaza cina:)


E greu sa alegi unde sa te asezi pentru ca toti au happy hour, toti iti dau ceva de rontait din partea casei si peste tot lumea este draguta.
Mancati la un tea house. Nu arata fancy, preturile sunt foarte mici, iar zgomotul produs de continua ridicare a capacelor ibricului de ceai si a amestecatului in canile de portelan va va ramane sigur in minte.
Va recomand Lin Heung Tea House, aflat pe Welington Street, in Sheung Wan. Cu 150 HK$, adica 15 euro, am mancat pork ribs, specialitatea casei


si marinated pork with bean sprouts. Foarte bun mai gasiti la ei si porumbelul, dim sumul si rata roasted. Dim sum, adica pranzul lor traditional, este de regula servit in grup. In anumite localuri de acest fel, ospatarul trece prin dreptul meselor cu un gheridon incarcat de cosuri din bambus, in care se afla in principiu niste galuste umplute cu diverse carnuri, creveti sau paste, chifle pufoase umplute cu porc facut la gratar. Iar tu indici cu degetul ce vrei sa iti fie servit sau te uiti pe meniu si notezi comanda pe o bucata de hartie. Este posibil sa nimeriti ca noi, intr-un local unde totul este in chineza. Nu disperati, cei mai multi hong kongolezi vorbesc engleza. Dim sum este poate printre cele mai bune lucruri pe care le puteti manca. Nu va recomand in schimb picioarele de porc murate, pentru ca muratul la ei nu inseamna neaparat acru. Noi am comandat si asa ceva si nu am putut manca. Era o carne de porc parca unsa cu o tona de caramel. La fel, printre felurile de dim sum exista si niste chifle dulci, umplute cu carne de porc. Aluatul este extrem de pufos, ele arata delicios, dar pregatiti-va cand muscati sa simtiti ca mancati porc cu zahar. Restul preparatelor mi s-au parut in schimb super bune.


La est de Central nu trebuie sa ratati Wan Chai District si Causeway Bay, cartiere cu strazi clocotind efectiv de multimea de oameni. Atmosfera si stilul sunt mult mai chinese, mai traditionale.

Mergeti pana in port si vizitati Golden Bauhinia Square, aflata pe malul apei. Mie piata in sine nu mi s-a parut cine stie ce si nici atat de laudata lalea, dar este totusi locul in care s-a tinut ceremonia de retrocedare a Hong Kongului.

Portul este foarte frumos si vedeti si Kowloonul pe cealalta parte. In spatele pietei gasiti una dintre cele mai inalte cladiri din oras, Central Plaza. Are 374 m, iar la etajul 47 exista un alt punct bun pentru vederi panoramice, in sala Sky Lobby.

Continuand plimbarea pe stradute o sa descoperiti pravalii de tratamente naturiste, patiserii, piete traditionale si daca sunteti pasionati, puteti merge sa pariati la cursele de cai de la  Happy Valley.


Mancati la un Under The Bridge Spicy Crab. Se spune ca aceste localuri sunt mostenirea lasata de vechii pescari, care inainte de 1990 traiau in port, in barci. Cand lovea taifunul, se refugiau in barci si atunci se spune ca a luat nastere si aceasta reteta de spicy crab, gatit cu usturoi, chilli si fasole neagra.
Pretul crabului in aceste localuri variaza in fiecare zi in functie de preturile de la bursa de peste. Eu am dat cam 50 de euro pe portie, dar a fost yummy.


Terminati plimbarea in Times Square, un mic tribut adus fostilor ocupanti englezi. Vizitati mallul. Neaparat mancati egg waffles. Sunt cele mai bune waffe pe care o sa le gustati, va garantez. Le gasiti de vanzare pe strada, exact in dreptul mallului. Si daca mai puteti, nu va dati in laturi nici de la snackurile vanzatorilor cu food-carturi.



La pranz mancati cart noodle soup, o combinatie foarte interesata folosita inainte de chinezii saraci care merge pe principiul, ce avem sa punem in bol. Adica o supa de porc, pui sau curry, plus multe carnuri diferite, plus noodles, plus varza chinezeasca. Yumm! Nu o sa o puteti termina, pentru ca bolul este gigantic. Pretul insa, mic.


Pentru extra shopping mergeti in Sogo, un department store japonez, de vreo 10 etaje, plin cu toate brandurile posibile, la niste preturi extrem de bune. Iar la subsol o sa gasiti un imens hypermarket japonez. Daca aveti cum sa va ticsiti valiza cu borcane si conserve, go for it. Sogo se afla exact langa Times Square. Pentru ceva mai chinezesc, stradutele laterale ascund zeci de tarabe cu chilipiruri si standuri cu imbracaminte ieftina. Incercati Jardine's Crescent.

Neaparat, dar neaparat beti un fresh de mango de la Hui Lau Shan healthy desserts. Este aproape de Sogo. Si pentru senzatii tari in gura, incercati varianta de suc de mango cu sago, niste perlute ca tapioca pe care le beti tot cu paiul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu