joi, 17 iulie 2014

Gogosi


Azi bunica ne-a facut gogosi. Perfecte, asa cum i-au iesit intotdeauna. Am incercat sa aproximez cantitatile de faina si lapte, pentru ca ea le pune din ochi si tot timpul incearca sa-mi explice ca ea nu are nevoie de cantar ca sa stie daca aluatul e destul de vartos sau daca mai are nevoie de faina. Stiu ca asta nu va lamureste, dar daca vi se pare ca aluatul v-a iesit mult prea moale, mai puneti putina faina. Restul ingredientelor cred ca am reusit sa le aproximez bine.

Ingrediente:
2 oua
600 g faina
1 plic drojdie uscata
500 ml lapte amestecat cu putina apa minerala
putina sare
2 linguri zahar
50 g unt

Incalzim laptele, dar nu pana la punctul de fierbere si il amestecam cu putina apa minerala. In el dizolvam si drojdia si apoi zaharul. Bunica zice ca daca laptele este fierbinte, strica drojdia si atunci nu o sa mai dospeasca. Amestecul de lapte il turnam treptat peste faina si framantam cu mana pana cand obtinem un aluat mai cleios. Asa este la inceput, deci nu trebuie sa va faceti probleme ca nu v-a iesit bine. Il framantam pana cand se leaga putin, apoi turnam peste el galbenusurile de la cele doua oua, frecate cu putina sare.


Reluam framantatul si continuam pana cand aluatul se desprinde de pe degete.

Bunica spune ca iti dai seama cand este bine framantat pentru ca atunci aluatul incepe sa faca niste bule.
Ca sa finalizam, batem albusurile de la cele doua oua, spuma.

Punem spuma de albus peste aluat si amestecam cu mainile, ca sa se incorporeze.

Adunam aluatul ramas pe marginile castronului in care am framantat, aranjam tot aluatul ca sa aiba o forma rotunda, presaram putina faina pe deasupra si o intindem cu mana, apoi il lasam deoparte la dospit.

Cand este gata, il impartim in doua bucati. Presaram suprafata de lucru cu faina si intindem fiecare bucata, pe rand, cu sucitorul. Nu trebuie sa facem o foaie prea subtire.


Apoi decupam cercuri folosind gura unui pahar.


Le punem la prajit in baie de ulei, avand grija sa nu le ardem. Ele se umfla foarte repede si se maronesc la fel de repede, deci trebuie lasate cam 1 minut pe fiecare parte. Gustati prima transa sa fiti siguri ca sunt facute la interior.

Daca vreti, puteti incerca sa faceti si un fel de langosi, chiar foarte simplu. Umpleti aluatul cu branza sarata sau varza calita sau ce va place.


La final tavaliti-le prin zahar pudra si mancati-le cat sunt calde. Dupa nu mai sunt atat de bune.

Pofta buna!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu