sâmbătă, 27 decembrie 2014

Curcan umplut 2


Anul acesta am facut un curcan umplut cu legume si carnati, aromatizat in timpul coacerii cu unt cu ierburi. Cartofi cu ceapa si rozmarin, copti in untura, ca si garnitura si un sos delicios pe care l-am pregatit cu o zi inainte. De fapt, ca sa nu va obositi gatind totul intr-o singura zi, umplutura, sosul si untul aromatizat pot fi facute cu o zi sau chiar doua inainte. Daca vreti chiar mai mult timp, pot fi gatite si congelate.

Ingrediente
1 curcan 
1 lamaie
3,4 capatani de usturoi
ulei de masline
sare
piper

Pentru untul aromatizat cu ierburi:
1 pachet de un nesarat
2 crengute rozmarin
oregano
cimbru
sare
piper

Pentru umplutura:
3 morcovi
2 cepe
4 catei de usturoi
2 carnati proaspeti
bacon
1 crenguta rozmarin
500 ml supa de pui
1 legatura patrunjel
sare
piper

Daca ati cumparat un curcan proaspat, atunci trebuie sa aduceti carnea la temperatura camerei, scotand-o din frigider cu cca 1 ora inainte de gatire. Daca curcanul este congelat, atunci trebuie lasat la dezghetat o durata destul de mare de timp. Curcanul meu a avut aproape 6 kg si a avut nevoie de aproximativ 22 de ore.
Untul aromatizat l-am pregatit cu o zi inainte. Pentru asta, trebuie sa lasam pachetul de unt sa ajunga la temperatura camerei ca sa putem lucra usor cu el. Tocam marunt ierburile si le punem intr-un bol, impreuna cu untul. Condimentam cu sare si piper dupa gust si incepem sa framantam cu mainile. Daca nu il folosim in ziua respectiva, il facem sul in folie alimentara si il pastram la frigider sau congelator.


Acum ne ocupam de umplutura. Taiem carnatii cuburi si ii prajim intr-o tigaie cu putin ulei de masline. Ii lasam cateva minute pe ambele parti, apoi ii scoatem deoparte pe o farfurie. In uleiul si sucurile ramase in tigaie, calim ceapa tocata marunt si usturoiul. Le lasam sa se inmoaie putin, apoi adaugam si morcovul taiat rondele. Puteti pune si telina sau pastarnac. Lasam si morcovul aproximativ 10 minute ca sa se inmoaie, apoi adaugam baconul taiat cuburi si carnatii. Le lasam sa se inabuse, punem patrunjelul tocat marunt, rozmarinul si supa de pui si lasam totul sa dea in clocot. Cand incepe sa fiarba, mutam tigaia in cuptor si o lasam 30 de minute. Si asta este umplutura. Daca va ramane, puteti sa o serviti asa cum este pe un platou. E delicioasa.


Cand curcanul s-a dezghetat sau a ajuns la temperatura camerei, preincalzim cuptorul la 180 de grade. Apoi bagam mana pe sub pielea curcanului si o desprindem de pe carne impingand usor cu degetele. Facem asta si cu pieptul si cu spatele. In locurile astfel formate bagam unt aromatizat si il intindem uniform pe suprafata carnii. Umplutura o bagam in partea dinspre gat. In partea dinspre fund punem lamaia, apoi legam picioarele curcanului cu ata alimentara. Il stropim cu putin ulei de masline si daca vrem, presaram sare si piper, apoi il asezam cu pieptul in jos intr-o tava, in care punem si un ibric de apa. Punem tava in cuptor la 180 de grade.

Timp de coacere
Timpul de coacere depinde de greutatea curcanului. Daca are intre 4,5- 6,5 kg, atunci calculam 40 de minute per kg. Daca depaseste 6,5 kg, atunci calculam 35 de minute per kg.
Pe parcurcursul coacerii trebuie sa avem grija sa il mai stropim cu zeama acumulata in tava ca sa nu se usuce si la jumatatea timpului sa il intoarcem de pe o parte pe alta. Cu 30 de minute inainte sa fie gata, taiem pe jumatate, pe orizontala capatanile de usuturoi si le punem in tava, fara sa le curatam de coaja. Usturoiul o sa fie caramelizat si delicios.

Cand este gata curcanul?
Ne dam seama ca este gatit curcanul atunci cand temperatura interioara din piept este de 75 de grade si cea din pulpe de 80 de grade. Daca nu aveti un termometru de carne cu care sa verficicati, atunci introduceti o lingura sub pulpa inferioara si strapungeti pielea. Daca zeama acumulata in lingura este clara si aurie, atunci curcanul este facut. Daca are urme de sange, atunci mai trebuie lasat in cuptor.

Timp de odihnire
Este foarte important sa nu taiem curcanul imediat ce l-am scos din cuptor. El are nevoie de un timp de odihna de aproximativ 1 ora si in felul acesta carnea o sa fie zemoasa. Curcanul trebuie acoperit cu folie de aluminiu si lasat undeva la temperatura camerei. Daca vreti ca pielea sa nu se inmoaie, ci sa ramana crocanta, nu lipiti folia de curcan si nu sigilati. Lasati-o mai lejera pe carne, pentru ca aerul sa poata circula.


Serviti curcanul cu sos si cartofi copti cu ceapa si rozmarin


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu