marți, 30 decembrie 2014

Tocanita braziliana de porc cu galuste de porumb



Tocana aceasta este o varianta de Feijoada, o tocana braziliana care se face cu diferite bucati de porc, inclusiv copite. Am gasit-o in Good Food si arata prea bine ca sa nu o incerc. Pare o reteta complicata daca este sa ne luam dupa ingrediente, dar nu e asa. Si chiar daca vi se pare ciudat ca are cacao, incercati, pentru ca nu o sa va para rau.

Ingrediente:
900 g spata de porc 
400 g cartofi dulci
2 ardei rosii
2 x 400 g fasole rosie la conserva
2 cepe
2 ardei iuti rosii
2x 400 g rosii la conserva
3 frunze de dafin
1 lingura frunze oregano
1 lingura chimion macinat
1 lingura coriandru macinat
1 lingura ienibahar macinat
1 lingura pudra de cacao
2 linguri zahar brun
2,3 linguri ulei de masline
3 linguri otet din vin rosu
1 legatura ceapa verde
coaja rasa si zeama de la 2 portocale
1 cub supa de vita/pui/porc
1 l de apa

Pentru galuste:
100 g unt rece
200 g faina
1/2 lingurita praf de copt
140 g malai, plus extra pentru presarat
140 g porumb dulce
75 ml lapte batut
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 ou


1. Incingeti cele 2,3 linguri de ulei de masline intr-un vas care sa mearga si in cuptor. Taiati carnea de porc in bucati de cca 4 cm si rumeniti-o pe ambele parti. Nu trebuie sa fie foarte rumena si daca vasul pe care il aveti nu este suficient de mare incat sa incapa toata fara sa fie inghesuita, prajiti-o in transe. Trasferati apoi carnea pe o farfurie.


2. In acelasi vas, puneti trei sferturi in cantitatea de ceapa, frunzele de dafin si lingura de oregano. Caliti-le pana cand se inmoaie.


3. Adaugati condimentele si amestecati timp de un minut.


4. Puneti carnea inapoi  in vas si adaugati rosiile, 2 linguri de otet, coaja rasa si zeama de la o portocala, ardeiul iute si cubul de supa. Turnati aproximativ 1 l de apa. Lasati mancarea sa fiarba in jur de 1 ora, acoperita, avand grija sa mai amestecati din cand in cand.


5. Intre timp tocati fin ceapa ramasa, ceapa verde si puneti-le intr-un bol. Turnati peste ele restul de otet din vin rosu, plus coaja rasa si zeama de la cealalta portocala. Amestecati bine si puneti bolul la rece.


6. Cand a trecut o ora, puneti si cartofii dulci, taiati cuburi si ardeiul rosu, tocat marunt. Puneti capacul si mai lasati tocana sa fiarba 30 de minute.


7. In timpul asta pregatiti galustele cu porumb. Taiati untul rece in cuburi si puneti-l intr-un bol impreuna cu  faina amestecata cu praful de copt. Amestecati cu mainile pana cand obtineti un aluat sfaramicios, ca un pesmet.


8. Adaugati porumbul, bicarbonatul  si malaiul si amestecati usor cu o spatula, pana cand se incorporeaza.


9. Bateti bine oul cu o furculita si turnati-l peste compozitie, lasand deoparte aproximativ o lingura. Turnati si laptele batut si amestecati.


10. Din aluatul astfel obtinut, formati cu palmele aproximativ 12 galuste. Frecati-le intre palme ca sa le fati o forma rotunda, apoi tavali-le prin malai si apoi ungeti-le cu oul ramas. Puneti-le deoparte pe o farfurie pana cand le vine momentul sa le adaugati in oala.


11. Adaugati fasolea rosie, scursa si spalata si amestecati.


12. Asezati galustele peste tocana si bagati vasul in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 25 de minute.


13. La final serviti tocana impreuna cu salata de ceapa din frigider si, daca va place, cu putin coriandru presarat deasupra. Sau chiar si cu o lingura de iaurt simplu, pentru a tempera iuteala.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu