vineri, 19 octombrie 2012

Bulion




Eu gatesc cu bulion facut in casa tot pentru ca e old habit preluat de la ai mei. E bun pentru supe, sosuri si tot felul, doar ca are un gust mai dulceag fata de sucul de rosii din magazine. Reteta mea este cu putin zahar, insa puteti renunta la el daca vreti sa obtineti un gust mai acrisor.

Ingrediente:
rosii
zahar
sare
1/4 plic conservant

Ca sa va iasa un bulion gustos, mergeti la piata si cautati rosii de gradina. Nu trebuie sa fie perfect rotunde si nepatate ca cele din supermarketuri pentru ca nu vor fi atat de gustoase. Cele de gradina sunt dulci si puteti sa le combinati cu rosiile mai portocalii/galbene, la fel de bune. Cantitativ luati-va cat de multe vreti. Nu strica niciodata mai multe sticle in camara.
Spalam bine rosiile si le curatam de toate partile inmuiate sau verzi sau putin stricate. La rosiile foarte coapte, bune pentru bulion este foarte posibil sa gasim parti de genul asta, care trebuie indepartate ca sa nu se acreasca dupa ce il punem in sticle.


Le taiem in sferturi si le punem intr-un vas incapator cu putina sare pe ele si le lasam sa stea putin.
Pentru cine are casa cu gradina si vrea sa-si cultive cateva rosii, asta este momentul sa luati seminte.

Impingeti cu degetele semintele din cateva rosii intr-o farfurioara si strangeti mai multe, pe care le spalati apoi, le strecurati si le lasati sa se usuce pe un ziar ceva inainte sa le puneti in pamant. Anul care o sa urmeze, o sa va aduca niste rosii de toata frumusetea.


Daca nu colectati semintele, trecem la etapa urmatoare care presupune sa zdrobim bine rosiile cu mainile. Le punem apoi sa fiarba, fara apa, intr-o oala mai mare pana cand li se inmoaie bine coaja.


Acum trebuie date prin sita ca se le separam de cojile ce se vor desprinde foarte usor si semintele.


Daca aveti pe acasa sau pe la bunici, parinti o sita ca asta din poza mea, credeti-ma ca functioneaza cel mai bine.

Trebuie sa ne ramana un suc de rosii fara nici un fel de cojite sau samburi in el. Daca totusi a mai scapat cate ceva, il strecuram. Il punem din nou la fiert, adaugand de data aceasta putin zahar si daca mai este nevoie si niste sare, plus conservant. Dureaza cam 30 de minute pana cand scade putin si incepe sa faca spuma.
 Punem bulionul in sticlele bine spalate si uscate..si calde, capsam sticlele si le punem unele langa altele intre niste paturi sau perne, acoperite bine pana a doua zi.
Asta este gradina de unde mi-am procurat rosiile:), adica a bunicilor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu