joi, 18 octombrie 2012

Lasagna


Am descoperit intr-un Good Food de anul trecut din martie o reteta de lasagna traditionala extraodinara. Lasagna este ceva absolut sublim as zice si merita tot efortul, dar este foarte adevarat ca, asa cum te sfatuiesc si ei, nu trebuie sa te apuci de facut lasagna decat daca ai mult timp la dispozitie. Iti trebuie rabdare si iti pierzi mai toata ziua, dar la final te lingi pe degete.  


Ingrediente:
500 g carne de vita tocata
500 g carne de porc tocata
400 g foi de lasagna
140 g costita
1 ceapa
2 morcovi
2 pastarnaci
3 catei de usturoi
2 cutii x400 g rosii tocate
200 ml lapte
500 ml vin alb
2 frunze de dafin
2 lingurite oregano
2 fire de cimbru
1 lingurita de rozmarin
2 cuburi supa de vita
50 g parmezan ras

Pentru sosul bechamel:
1,5 l lapte
100 g faina
100 g unt
1 ceapa
3 frunze de dafin
3 cuisoare
nucsoara

Prima data facem sosul bechamel, pentru care taiem ceapa in felii subtiri.


Punem laptele intr-o craticioara impreuna ceapa, dafinul si cuisoarele si incalzim treptat, fara a fierbe. Punem sosul deoparte timp de 1 ora pentru a se infuza.


In timpul asta ne apucam de sosul de carne. Prajim la foc mic morcovul, ceapa, pastarnacul si costita, taiate cubulete mici intr-o tigaie larga. Trebuie lasate pana cand se inmoaie putin, nu pana cand isi schimba culoare.


Punem si carnea tocata peste, laptele si rosiile tocate si amestecam bine, bine panca cand carnea tocata se desprinde din cocoloasele formate. Metoda foarte buna este faramitatul de marginea tigaii.


Turnam supa facuta din cuburile de vita, vinul, dafinul, cimbrul, rozmarinul si oregano si fierbem acoperit la foc mic timp de 1 ora, verificand sa nu se lipeasca.

Dupa ce-a trecut ora, luam capacul si mai lasam inca 30 de minute pana cand carnea este zemoasa.
Pentru ca in timpul asta s-a infuzat si laptele, putem termina si sosul bechamel. Incalzim untul intr-o cratita si amestecam pana cand se topeste.


Turnam faina peste si amestecam cu o lingura de lemn, lasand-o sa se prajeasca cca 2 minute pana cand se face ca un aluat. Turnam treptat laptele strecurat, amestecand bine de fiecare data ca sa nu se formeze cocoloase. Daca totusi se intampla asta, se amesteca repede cu telul. Lasam sosul pe foc amestecand mereu pana cand se ingroasa, dupa care punem sare, piper si nucsoara dupa gust.


Cand carnea este facuta putem in sfarsit sa "asamblam". Punem o lingura buna de compozitie de carne pe fundul unui vas/tavi pentru cuptor. Acoperim cu un strat de foi


peste care punem sos bechamel. Mai punem un rand de carne, presaram parmezan si continuam asa, terminand cu un strat de foi, bechamel si parmezan.


Punem lasagna la cuptor pentru 1 ora, cu o tava dedesubt in care sa se scurga sosul (care in mod cert va curge). Daca nu puneti tava sub, o sa curga pe cuptor si va mirosi toata casa a ars.
Peste o ora veti avea o minunatie de lasagna si pe cat de mult v-ati chinuit sa o faceti, pe atat de repede va disparea.


Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu