marți, 14 februarie 2017

Zuccotto


Zuccotto este un desert italian extrem de cremos si de racoritor despre a carui forma multi spun ca a fost inspirata de domul din Florenta. Eu am folosit reteta lui Gennaro Contaldo, dar umplutura poate sa fie si inghetata, in loc de piscoturi puteti folosi pandispan, adica va puteti folosi creativitatea fara probleme. Iar pregatirea este atat de usoara, incat vorba lui Gennaro, si un copil ar reusi sa faca acest desert.

Ingrediente:
200 g piscoturi pentru tiramisu
150 ml Amaretto sau alt lichior de migdale
500 g ricotta
4 linguri de zahar
2 linguri fulgi de migdale
40 g fructe confiate sau amarene
40 g fulgi de ciocolata
1 lingura cacao, plus una pentru final

1. Acoperiti interiorul unui castron cu folie alimentara, avand grija sa lasati folia mai lunga decat marginile.
2. Puneti piscoturile intr-un castron sau intr-o tavita si inmuiati-le in amaretto. Intoarceti-le pe ambele parti, ca sa fiti siguri ca absorb uniform lichidul. Cand s-au inmuiat, incepeti sa le asezati in castron. Intai 3 sau 4 pe fund pentru a face un strat si apoi pe laterale, asezate vertical. Presati-le de castron cu ajutorul degetelor. Puneti deoparte in jur de 8 piscoturi.
3. Puneti intr-un castron ricotta si zaharul si amestecati-le cu o lingura, apoi adaugati fulgii de migdale, fructele confiate taiate cuburi mici sau amarenele si fulgii de ciocolata. Amestecati.
4. Puneti jumatate din umplutura in castronul preparat cu piscoturi, egalizati cu o spatula si apoi mai puneti un strat de 4 piscoturi sau cat aveti nevoie ca sa acoperiti crema de branza.
5. Amestecati restul compozitiei de branza cu cele 2 linguri de cacao. Asezati umplutura peste piscoturi si presati cu o spatula. Mai puneti un strat de piscoturi si apoi aduceti catre mijloc folia alimentara de pe margini. In felul asta o sa vedeti ca turtiti practic si varfurile piscoturilor puse in picioare.
6. Asezati o farfurie peste castron si puneti o greutate in ea, ca sa preseze piscoturile. Puneti zuccotto 24 de ore la frigider. Cand sunteti gata sa il serviti, pur si simplu intoarceti-l cu fundul in sus. Farfuria o sa ramana suport, iar castronul il ridicati. Indepartati folia alimentara si presarati niste cacao peste desert. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu