miercuri, 30 iulie 2014

Tort cu creme patissiere


In weekend am facut un tort. Usor, cu crema de vanilie si capsuni. Recunosc ca am trisat putin, pentru ca am cumparat blaturile, dar asta iti salveaza niste timp. Daca totusi vreti sa fie suta la suta facut in casa, coaceti trei blaturi cu aroma de vanilie. Pentru umplutura am folosit creme patissiere. Pentru ca este cremoasa, delicioasa, vanilata si poate fi folosita ca umplutura in eclere, tarte, prajitura Napoleon si practic in orice vreti.


Ingrediente:
3 blaturi de tort
o mana de capsuni
300 ml lapte
3 galbenusuri
50 g zahar
1 lingura de faina
1 cub de unt
1 pastaie de vanilie
zahar pudra


Prima data facem creme patissiere, pentru care amestecam intr-un bol galbenusurile cu zaharul si faina. Le amestecam aproximativ 2 minute cu mixerul, pana cand obtinem o crema pufoasa, pe suprafata careia paletele lasa urme.


Separat, taiem pe lung pastaia de vanilie, ii scoatem semintele cu cutitul si le punem intr-o craticioara impreuna cu laptele. Punem in lapte nu doar semintele, ci si pastaia despicata. Aducem laptele la punctul de fierbere, apoi dam focul mic si il lasam sa mai fiarba cateva minute.


Turnam apoi o treime din lapte peste crema de galbenus din bol, amestecam pana la omogenizare si apoi punem si restul de lapte. Fara pastaia de vanilie, pe care o puteti usca si apoi pune intr-un borcan cu zahar. Si asta ar fi o metoda foarte simpla de a face zahar vanilat acasa.

Punem amestecul obtinut pe foc si il lasam sa ajunga la fierbere, amestecand continuu.


Si continuam amestecatul pana cand crema se ingroasa si devine lucioasa. Ar trebui sa dureze aproximativ 2 minute. Aveti grija sa nu o amestecati prea mult, pentru ca o sa se strice. La sfarsit o luam de pe foc si adaugam un cubulet de unt. O acoperim cu folie alimentara ca sa nu faca pojghita pana cand o folosim. Din ingredientele scrise mai sus, iese cam 200, 240 g de crema. Pentru tort o sa aveti nevoie de dublul cantitatii.


Cum crema este gata, pregatim pentru asamblare o tava cu pereti detasabili. Taiem blaturile de tort in functie de dimensiunile tavii, ca in poza de mai jos.


Apoi ne ocupam de capsuni. Trebuie sa fiti atenti cand cumparati sa gasiti capsuni de aprozimativ aceleasi dimensiuni. Daca sunt si mai mici si mai inalti, peretii tortului nu vor iesi egali. Spalam capsunile si le taiem pe jumatate. Asezam prima foaie de tort in tava, apoi punem capsunii pe margini, cu mijlocul spre exterior, ca in poza de mai jos.


Cand am terminat, punem un strat de crema, nivelam, apoi inca o foaie de tort, iarasi crema si terminam cu a treia foaie de tort.


Daca vreti sa arate mai spectaculos, presarati zahar pudra pe toata suprafata ultimului blat. Incingeti la flacara o tepusa de metal pentru frigarui si cand se inroseste, trasati linii peste zaharul pudra. Pueti face ce model vreti.


Decorati cu fructe si dati tortul la rece. Cand vreti sa-l scoateti din forma, incalizti marginile tavii cu un arzator, apoi scoateti-o.



Pofta buna!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu